Po ilu liźnięciach dociera się do wnętrza lizaka?

17 lutego 2015, 07:36

By dostać się do środka lizaka, potrzeba ok. 1000 liźnięć. Model matematyczny naukowców z New York University (NYU) opiera się na świeżo zdobytej wiedzy dotyczącej rozpuszczania ciał stałych przez płynącą ciecz.



Gen p53 i DNA

Z wiekiem tracimy ochronę przeciwnowotworową

21 lipca 2015, 05:19

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli, że w nabłonku ilość chroniącej przed nowotworami proteiny p53 zmniejsza się wraz z wiekiem. Wspomniana proteina bierze udział w naprawie DNA i regulowaniu cyklu życiowego komórek. Już wcześniejsze badania wykazały, że p53 akumuluje się w olbrzymich ilościach w fibroblastach, gdy się one starzeją i przestają się dzielić. To zatrzymanie podziału zapobiega niekontrolowanemu rozrostowi guza.


Słońce pozbawiło Marsa atmosfery?

6 listopada 2015, 11:02

Ósmego marca bieżącego roku sonda MAVEN zarejestrowała, jak promieniowanie ultrafioletowe ze Słońca i wysokoenergetyczne strumienie gazu pozbawiają Marsa resztek atmosfery. Urządzenia zanotowały olbrzymi wzrost liczby atomów tlenu i molekuł dwutlenku węgla wyrzuconych w przestrzeń kosmiczną


Wyjątkowy tetrakwark

29 lutego 2016, 13:09

Naukowcy pracujący przy eksperymencie DZero poinformowali o odkryciu nowej cząstki subatomowej. To nieznany dotychczas przedstawiciel rodziny tetrakwarków.


Microsoft i marihuana

17 czerwca 2016, 10:27

Microsoft zaistniał na rynku, z którym wiele przedsiębiorstw nie chce mieć nic wspólnego - rynku legalnej marihuany. Koncern ogłosił,że podpisał umowę z firmą Kind Financial, przedsiębiorstwem, które sprzedaje systemy do śledzenia legalnej sprzedaży narkotyku


Wybrano alternatywną lokalizację dla Thirty Meter Telescope

3 listopada 2016, 11:46

Organizacja, która chce zbudować Thirty Meter Telescope wybrała alternatywne miejsce dla instrumentu. Jeśli sądy uwzględnią zastrzeżenia protestujących i nie zgodzą się na zbudowanie TMT na Mauna Kea, teleskop stanie na Wyspach Kanaryjskich na Roque de las Muchachos.


Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko

1 marca 2017, 12:46

W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.


Pokonali ostatnią przeszkodę. Czas na masową produkcję EUV

14 lipca 2017, 13:21

Trwało to dłużej i kosztowało więcej, niż ktokolwiek się spodziewał, ale w końcu prace nad litografią w ekstremalnie dalekim ultrafiolecie (EUV) mają się ku końcowi. Podczas targów Semicon West holenderska firma ASML ogłosiła, że udało się jej stworzyć 250-watowe źródło światła dla EUV


Niebieskie światło przyspiesza relaks po stresie

13 listopada 2017, 11:36

Po stresie psychospołecznym, np. kłótni, niebieskie światło relaksuje szybciej niż światło białe.


Chelatory żelaza ograniczają namnażanie nowotworowych komórek macierzystych

28 lutego 2018, 13:01

Usuwanie nadmiaru żelaza może ograniczać namnażanie opornych na terapię nowotworowych komórek macierzystych (ang. cancer stem cells, CSC), które odgrywają ważną rolę w przerzutowaniu i nawrotach choroby.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy